ceturtdiena, 2011. gada 21. jūlijs

85. Papes dabas parks

Mazliet informācija no Papes mājas lapas 
Dabas parks „Pape”
Dabas parks aizņem 51777 ha un tas atrodas pašā Latvijas DR stūrī Rucavas un Nīcas novados. Parka kodolu veido Papes ezers – 12 km2 liels un 0,3 m dziļš piekrastes lagūnveida ezers un Nidas purvs ar tiem pieguļošajām teritorijām.
Teritorijas raksturojums.Kopējā platība: 51777 ha
Teritorija sadalīta 3 funkcionālajās zonās:
1. Lieguma zona (5663 ha) ir izveidota, lai saglabātu Nidas purva, piejūras augsto kāpu un Papes ezera dabas daudzveidību un ekosistēmas.
2. Dabas parka zona (44733 ha) ir izveidota kā buferzona lieguma zonas labākai aizsardzībai. Zonā, saskaņā ar dabas aizsardzības plānu, veic dabas apsaimniekošanas pasākumus un saimniecisko darbību. Dabas parka zona jūrā no piekrastes līdz 30m izobatei ir izveidota, lai aizsargātu putniem nozīmīgās vietas dabas parka jūras piekrastē.
3. Neitrālā zona (1381 ha) ir izveidota, lai saglabātu Baltijas jūras piekrastes zvejniekciemu raksturīgo ainavu un kultūrvēsturiskās vērtības, un nodrošinātu to ilgtspējīgu attīstību.

 Nokļūt Papē gribēju jau sen. Vienu gadu tikām līdz Liepājai, bet līdz Papei tā arī neaizbraucām. Šoreiz Papē nokļuvām, bet arī uz ļoti mazu laiku.

Diemžēl nepaspējām izbaudīt visu kas tur atrodas. Mums bija līdzi velosipēdi. Gribējām apbraukt apkārt Papes ezeram, bet tas mums nesanāca. Tā arī īsti nesapratām kur tad atrodas tas velosipēdistu ceļš, nebija norādes. Protams mēģinājām paši ceļu atrast, taču neveiksmīgi. Kad bijām nobraukuši īstā ceļa meklējumos jau vairākus kilometrus, sapratu, ka mums to neatrast. Tas mani protams sarūgtināja. Braukšana bija grūta, daudzās vietās tīrās smiltis, kas mani piebeidza. Varbūt būtu vēl mēģinājuši kaut kur braukt, bet tas nebija iespējams ODU dēļ. Tie tur ir mežonīgi. Pirms braukšanas izmantojām spēcīgu pret odu līdzekli, taču tas nelīdzēja nemaz. Neko tādu nebiju vēl redzējusi, vesels mākonis man bija sejā kā nokāpu no velo. Man sākās panika... Diemžēl  nācās braukt atpakaļ uz naktsmītnēm. Tā kā norāžu nebija, protams visus līkumus neatcerējos kur biju braukusi, un es apmaldījos.
 Visa tā rezultātā tiku līdz jūras krastam kur ieraudzīju tālumā bāku. Tas bija vareni. Protams devos pie jūras un pa krastu gāju pie bākas. Tad jau bija pienācis arī saules riets, tas notika tik ātri. Mazais izbrauciens pa Papes ciemu beidzās, jo saule aizgāja gulēt un arī man vajadzēja doties pie miera. Jo nākamajā dienā bija jāturpina ceļš uz Kuršu kāpu Lietuvā, kas bija mūsu galamērķis.
Jā Papē bijām vienu vakaru, jo ļoti vēlu atbraucām. Vēl nedaudz Papes no rīta un tad prom. Secinājums - noteikti jāieplāno vairāk laika visa apskatei. Mums gan nebija plānā tur ilgi uzkavēties, bet to laiku ko tur pavadījām atcerēšos ar dažādām atmiņām. Bija labas un ne tik labas lietas, bet šoreiz tikai par labo. Varbūt kādreiz tomēr apbraukšu arī apkārt ezeram, varbūt varbūt...

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru