sestdiena, 2011. gada 2. aprīlis

14.ceļazīmes - Allaži



Skaistākās vietas Allažos! Šeit ir tik daudz apskates vietas. Būs iespēja atgriezties vēl un vēl.
Černausku kultakmens - mežā pie neliela ceļa līkuma, pa taciņu ejot simts metrus, atrodams lielākais Rīgas rajona laukakmens Černausku jeb Ezernieku dižakmens. Tas ir 1,7 metru augsts, tā apkārtmērs ir 16,7 metri. Laukakmens virspusē ir iedobums ar senām uguns darbības pēdām. Vēsturiskos avotos šis akmens minēts jau 1739. gadā kā Lielais akmens, pie kura zemnieki vairākus gadsimtus likuši ziedojumus saviem dieviem. Tautas dziednieki atzinuši, ka Allažu dabas takās ir vairākas vietas, kur ir īpaši labvēlīga enerģētiska iedarbība, arī pie Černausku akmens.
Ezernieku karsta kritenes - zemes iegruvumi (aptuveni1-6 m dziļumā, 3-10 m diametrā), kas veidojas vietās, kur pazemes ūdeņi izskalojuši ģipsi, pazemes slāņos izveidojot tukšumus. Karsta procesos radušās gravas, piltuvveida kritenes un pat divi ezeri. Linezers reizēm uzvedas pavisam dīvaini – tas mēdz daļēji vai pilnībā aiziet pazemē.
Mazie Kangari - 7 km gara pauguru virkne, kas vaļņa veidā stiepjas cauri purvainam apvidum. Pauguri veidoti no grants un oļiem senā ledāja plaisās. Vietām pauguru virknē ir redzamas 40 - 60 m garas, 15 - 20 m platas un ap 4 m dziļas bedres, kas izveidojušās izkūstot apbērtajiem ledus gabaliem. Mazo Kangaru augstums ir 90 m virs jūras līmeņa un 17,5 m virs apkārtnes. Pa vaļņa virsotni iet ceļš. Pauguru teritorijā ir izveidots kompleksais dabas liegums "Mazie Kangari" 340 ha platībā.
Kaļķu gravas (Mežmuižas) avoti -teiksmainajā Kaļķugravā, kur atsedzas Baltijas Ledus ezera senkrasts, iztek 7 - 14 avoti atkarībā no ūdens daudzuma. Saplūstot vienā kaskādē, tie izveido nelielo Dzirnavezeriņu, kuram ūdens ir ļoti dzidrs un caurspīdīgs. Tā dziļumā vērojama devona laikmeta zilganā glūda. Kādreiz, kad vēl griezās Kaļķugravas dzirnavu ūdensrats un kad gleznainajās no Latvijas šūnakmens celtajās dzirnavās mala visi gaņģi un tur atpūtās tēlnieks Teodors Zaļkalns, Allažu Kaļķugravas deviņi avoti tecēja pāri ūdensratam. Tagad tie ir Mežmuižas septiņavoti. Arī tagad tie satek ieplakā un veido strautu. Avotu spēks kalpo skaistumam, bet ticējums vēsta, ka ikkatra avota ūdens ir dziedniecisks.
Allažu baznīca - valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Celta 1926.gadā, arhitekts Pauls Kundziņš. Padomju gados baznīcā bija ēdnīca, vēlāk noliktava… Šobrīd pilnība atjaunota. Liepu alejas galā atrodas Allažu kapi. Kapliča būvēta no Allažu šūnakmens (1853.g).
Saknīšu – Atvasīšu lībiešu uzkalniņkapi -11. - 12.gadsimta kapulaukā ir 102 lībiešu uzkalniņkapi.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru